Захист від вибухів пилу в Україні

Вибух на небезпечному виробничому об'єкті (ОПВ) зберігання та переробки рослинної сировини виникає через контакт горючих пилоповітряних сумішей та джерела займання в замкнутому просторі. Цілком усунути всі ці фактори на харчовому виробництві і при транспортуванні продукту не можна. Ризики можна знизити, дотримуючись правил безпеки для ОПЗ, а також передбачивши системи вибухопопередження, вибухозахисту.

Небезпека майданчиків із рослинною сировиною

ОПО — це підприємства, де є небезпечні речовини. Таке визначення дається у Директиві 2012/18/ЄС щодо контролю великих аварій. До небезпечних речовин, у тому числі належать речовини та суміші з вибуховими властивостями, горючі гази та аерозолі.

Місця зберігання, транспортування та переробки рослинної сировини агрокомпаній, харчових виробництв також є ОПО. Головний ризик таких майданчиків пов'язаний з утворенням вибухонебезпечних пилоповітряних сумішей.

У Директиві 2012/18/ЄС ОПО за ймовірністю аварії з руйнівними наслідками поділяються на два класи небезпеки: нижчий та найвищий рівень. Віднесення об'єкта до одного з них проводиться за декількома ознаками: наявності певних речовин та сумішей, їх кількості, близькості інших підприємств, а також соціальних та житлових зон.

Найбільш небезпечними за ймовірністю виникнення аварій та наслідків є елеватори та майданчики борошномельного, круп'яного, комбікормового виробництва.

Важливо. Небезпечні фактори стають такими лише при включенні їх у технологічний процес, взаємодії людей з ними. Какао-порошок не завдає шкоди при зберіганні на складі. Але якщо на об'єкті є джерела протягів, які піднімають пил у повітря, і з'являються люди з цигаркою, запальничкою, зварювальним апаратом, зростає ймовірність вибуху.

Типові аварії та їх причини

За загальнодоступною статистикою, щороку у світі відбувається 400-500 вибухів на об'єктах зберігання та переробки зерна: елеваторах, хлібокомбінатах, борошномельних та круп'яних виробництвах. Наведемо приклади найбільших із них.

  • 1981 рік — вибух з подальшою пожежею в будівлі сортового млина хлібокомбінату м. Калінін (нині м. Твер), СРСР. Повністю зруйновано шестиповерхову будівлю. Загинуло 10 людей, поранено 10 людей. Причина — вибух пилу.
  • 1992 рік — аварія на Балаклійському комбікормовому заводі, ст. Савинці Харківської області, Україна. Зруйновано два поверхи основної будівлі та зовнішні несучі конструкції. Загинуло 11 людей, зазнало тяжких травм 18. Причина — пиловий вибух.
  • 2005 — вибух у портовому зерносховищі м. Латакія, Сирія. Повністю зруйновано двоповерхову будівлю, семиповерхову вежу та конвеєр доставки зерна. Загинула 1 особа, постраждало 20.
  • 2013 — вибух на масложирокомбінаті м. Іркутська, Росія. Зруйновано цех елеватора. Постраждали 4 особи. Причина — спалах борошняного пилу.

Це лише мала частина аварій на елеваторах та хлібокомбінатах, основною причиною яких стали вибухи пилових сумішей.

Зерно, комбікорм, силос, борошно, сухі харчові продукти - джерело утворення органічного пилу. Та накопичується як у поверхні технологічного устаткування, і усередині нього. У поєднанні з киснем або повітрям як окислювачем пил утворює горючу пилоповітряну суміш.

При ініціації джерелом запалювання (іскрою, розрядом статичної електрики, самозайманням через перегрівання) вона спалахує і призводить до локального вибуху. Той, у свою чергу, миттєво збільшує температуру та тиск у замкнутому просторі. Це призводить до вторинного вибуху, руйнівного для обладнання, капітальних об'єктів та смертельного для людини. Така катастрофа здатна перетворити на уламки цех або будівлю за 1-2 хвилини.

    Важливо. Основні причини, з яких на місцях зберігання зерна, харчових продуктів виникають джерела запалювання та ініціювання вибуху:

  • застаріле або несправне обладнання;
  • порушення правил експлуатації;
  • недотримання вимог пожежної безпеки;
  • порушення правил поводження з рослинною сировиною;
  • погана організація робіт на ОПО.
  • Тобто ймовірність вибуху визначається трьома факторами: технологічним, організаційним, людським.

Не можна повністю виключити ймовірність первинних вибухів через випадкові відмови обладнання або помилки експлуатаційного персоналу. Зменшити вибухонебезпечність зерносховищ та харчових комбінатів допомагають технічні рішення.

Запобігання вибухам на ОПН

    Запобігти аварії на небезпечному об'єкті агрофірми або харчового виробництва означає, зокрема, забезпечити вибухобезпечність майданчика:

  • виключити можливість вибуху горючих пилоповітряних сумішей;
  • локалізувати аварію, щоб уникнути руйнівних наслідків та людських жертв.

Це досягається застосуванням засобів вибухопопередження та вибухозахисту. Для цього використовують різні методи.

Вибухопопередження спрямоване на виключення джерел запалення, скупчень пилу; раннє виявлення спалахів. Тут працюють правильна організація технологічного процесу, виробничий контроль на ОПЗ, навчання працівників безпечним способам виконання робіт, застосування автоматичних систем виявлення та оповіщення.

Вибухозахист передбачає локалізацію вибуху та обмеження його поширення. Для цієї мети використовують технічні рішення: протипожежні та зворотні клапани, вогнеперешкодники, подачу в обладнання інертних газів та флегматизаторів.

Важливо. Готових рішень, які підійдуть будь-якому ОПО, немає. Усі виробництва індивідуальні, і системи вибухозахисту підбирають з урахуванням їх особливостей. Загальні рішення є у національних та міжнародних стандартах. Параметри конкретного обладнання залежать від умов експлуатації окремого ОПЗ.

Компанія ATEX.CENTER пропонує ефективні системи вибухозахисту для вибухонебезпечних об'єктів зберігання та переробки рослинної сировини:

  1. Устаткування для придушення вибуху (HRD Система).
  2. Обладнання для його звільнення — вибухорозрядні панелі, полум'ягасник.
  3. Обладнання для запобігання розповсюдженню вибуху - зворотний клапан, шиберна засувка, HRD бар'єр для відсікання.
  4. Вибухозахист ковшових елеваторів (Elevex) — мембрани, полум'ягасник, зворотний клапан, система придушення або відсікання HRD.

Наш досвід базується на актуальних російських та міжнародних стандартах, знаннях специфіки розвитку та поширення вибухів органічних пилоповітряних сумішей.

Експерти ATEX.CENTER оцінять ризики, проведуть необхідні розрахунки та оцінку вибухонебезпечності обладнання, підберуть ефективне рішення для його вибухозахисту у суворій відповідності до чинних нормативних вимог.

Консультація

Бажаєте захистити своє виробництво?

Запишіться на консультацію наших експертів і ми надамо вам всю необхідну інформацію про те, чим ми можемо допомогти.

або за телефоном: